de-opleiding-geneeskunde
geneeskunde selectie
9th June 2020

De opleiding geneeskunde

Geneeskunde studeren

Bij de opleiding geneeskunde staat behandeling van de patiënt met zijn ziekte centraal. Tijdens de opleiding geneeskunde leer je veel over het menselijk lichaam, ziekte en gezondheid. Daarnaast is het ook belangrijk om jezelf te ontwikkelen op het vlak van communicatie en samenwerking. Hoe ga je om met patienten die emotioneel zijn? Hoe breng je iemand slecht nieuws over zijn of haar gezondheid. Al deze kennis doe je op in de bachelor.

Tijdens de master fase van de studie ook wel “coschappen” genoemd kom je in aanraking met echte patienten. Het is dan de bedoeling dat je weet hoe je een lichamelijk onderzoek correct uitvoert. Maar ook dat je weet hoe je bloed moet prikken of bijvoorbeeld de bloeddruk van een patient moet meten. Na het behalen van de master ben je officieel basisarts en kun je kiezen in welk gebied je je verder gaat specialiseren.

Geneeskunde Selectie in Nederland

Waar kan je geneeskunde studeren in Nederland? Zijn er toelatingseisen? Wat houdt de bachelor/master structuur in de geneeskunde in?

Na de studie geneeskunde wordt je arts: denkers die doen met een passie voor gezondheid. Je kunt in maar liefst 8 universiteiten geneeskunde studeren. De toelatingskans is theoretisch 45%, maar in de praktijk mag je je niet overal aanmelden, en is de kans daarom aanzienlijk lager. Elke universiteit heeft haar eigen selectiecriteria waaraan de student moet voldoen om de decentrale selectie geneeskunde succesvol te doorlopen. Tegenwoordig kiezen veel studenten ervoor om zich te laten trainen in de decentrale selectie procedure.

Geneeskunde kun je studeren in de volgende steden in Nederland:

  • Amsterdam (UvA en VUmc)
  • Groningen (RUG)
  • Leiden (LUMC)
  • Maastricht (MUMC)
  • Nijmegen (Radboud)
  • Rotterdam (EUR)
  • Utrecht (UU)

Meer artikelen

blog.5.image

Motivatiebrief schrijven

Zowel bij de geneeskunde selectie cursus alsook de tandheelkunde cursussen wordt er stilgestaan bij de motivatiebrief. Vooral bij de tandheelkunde decentrale selectie van de ACTA wordt er grote waarde gehecht aan de motivatiebrief, samenkomend in het persoonlijke dossier.

Lees verder
blog.5.image

Decentrale Selectie Hulp

Het idee voor een zogeheten decentrale selectie voor geneeskunde en tandheelkunde werd in 2000 toegepast als experiment. Voor veel mensen was een loting niet de beste manier om de studieplekken geneeskunde te verdelen.

Lees verder
blog.5.image

De opleiding geneeskunde

Bij de opleiding geneeskunde staat behandeling van de patiënt met zijn ziekte centraal. Tijdens de opleiding geneeskunde leer je veel over het menselijk lichaam

Lees verder
blog.5.image

Tandheelkunde Selectie

Bij de opleiding tandheelkunde staat behandeling van de patiënt met zijn (mond)ziekte centraal. Tijdens de opleiding leer je veel over het menselijk lichaam, ziekte en gezondheid

Lees verder
Icon