motivatiebrief-schrijven

Motivatiebrief schrijven

Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

Zowel bij de geneeskunde selectie cursus alsook de tandheelkunde cursussen wordt er stilgestaan bij de motivatiebrief. Vooral bij de tandheelkunde decentrale selectie van de ACTA wordt er grote waarde gehecht aan de motivatiebrief, samenkomend in het persoonlijke dossier. In deze blog wil ik dieper ingaan op hoe je een goede motivatiebrief schrijft. Mocht je na deze gratis tips nog vragen hebben over jouw brief? Neem contact op. We helpen je graag!

Tip 1: Vermijd het gebruik van hyperbolen

Gebruik niet teveel bijvoegelijke naamwoorden zoals ‘heel erg’, of ‘vet goed’ of ‘zeer geschikt’. Bijvoegelijke naamwoorden geven de indruk dat je al snel overdrijft. Daarom is het beter om ze niet te veel te gebruiken.

Tip 2: Vermijd woorden als interessant of passie

Gebruik geen cliche woorden zoals ‘interessant’ of ‘passie’. Iedereen die solliciteert voor de decentrale selectie en de geneeskunde decentrale cursus of de tandheelkunde cursus doet, heeft passie voor dokter of tandarts zijn. Zij vinden het ook allemaal wel interessant. Probeer in plaats van het woord ‘interessant’ concreet uit te leggen wat je dan interessant vindt. Of gebruik de synoniemen website!

Tip 3: Beschrijf je eigen leerdoelen en hoe je deze behaalt hebt

Som niet op wat je gedaan hebt. Soms zie ik dat studenten, met name bij de studenten die ik begeleid bij de geneeskunde decentrale cursus, een opsomming geven van verschillende plekken waar ze stage hebben gelopen of onderzoeken die ze gedaan hebben met wetenschapper X of Y. Doe dit niet. Hierdoor komt het over alsof je meelift op het succes van een ander. Het zou beter zijn als je beschrijft wat JIJ hebt bereikt of geleerd hebt en wat voor invloed dit op jou heeft gehad.

Tip 4: Laat het antwoord op jouw motivatie in je gehele brief naar voren komen

Waarom wil jij tandheelkunde of geneeskunde studeren? Dit is misschien wel de belangrijkste vraag van je motivatiebrief. Dit hoef je niet in een zin te beschrijven. Dat lukt vaak ook niet, tenzij je cliche-zinnen gebruikt zoals, ‘van kleins af aan wilde ik al dokter worden, want ik wil mensen helpen’. Probeer in plaats daarvan het antwoord op deze vraag in je gehele motivatiebrief naar voren te laten komen. 

Tip 5: Gebruik een anekdote en signaalwoorden

Weet je niet hoe je je motivatiebrief moet beginnen? Begin dan met een anekdote. Dit is altijd goed en leest lekker. Mensen lezen graag verhalen en een anekdote is een goede manier om de aandacht van de lezer te pakken door het introduceren van een interessante vraag waar je in de rest van je brief op terugkomt. Zorg er ook voor dat de alineas in je brief mooi in elkaar overvloeien door het gebruiken van signaalwoorden.

Wil je meer hulp met jouw motivatiebrief? Als onderdeel van al onze tandheelkunde en geneeskunde selectie cursussen geven wij gratis hulp, tips en advies. Wil je dat we je helpen met het opstellen van je brief? Ook daarvoor kun je ons een berichtje sturen.

Meer artikelen

blog.5.image

Motivatiebrief schrijven

Zowel bij de geneeskunde selectie cursus alsook de tandheelkunde cursussen wordt er stilgestaan bij de motivatiebrief. Vooral bij de tandheelkunde decentrale selectie van de ACTA wordt er grote waarde gehecht aan de motivatiebrief, samenkomend in het persoonlijke dossier.

Lees verder
blog.5.image

Decentrale Selectie Hulp

Het idee voor een zogeheten decentrale selectie voor geneeskunde en tandheelkunde werd in 2000 toegepast als experiment. Voor veel mensen was een loting niet de beste manier om de studieplekken geneeskunde te verdelen.

Lees verder
blog.5.image

De opleiding geneeskunde

Bij de opleiding geneeskunde staat behandeling van de patiënt met zijn ziekte centraal. Tijdens de opleiding geneeskunde leer je veel over het menselijk lichaam

Lees verder
blog.5.image

Tandheelkunde Selectie

Bij de opleiding tandheelkunde staat behandeling van de patiënt met zijn (mond)ziekte centraal. Tijdens de opleiding leer je veel over het menselijk lichaam, ziekte en gezondheid

Lees verder
Icon