de-opleiding-tandheelkunde
tandheelkunde selectie
9th June 2020

Tandheelkunde Selectie

De opleiding tandheelkunde

Bij de opleiding tandheelkunde staat behandeling van de patiënt met zijn (mond)ziekte centraal. Tijdens de opleiding leer je veel over het menselijk lichaam, ziekte en gezondheid. Daarnaast is het ook belangrijk om jezelf te ontwikkelen op het vlak van communicatie en samenwerking. Daarnaast oefen je met praktische handelingen, zoals preventie en schoonmaking van gebitselementen in de SkillsLab. Al deze kennis doe je op in de bachelor.

Tijdens de master fase van de studie kom je in aanraking met echte patienten. Het is dan de bedoeling dat je weet hoe je een gebit schoonmaakt. Maar ook dat je weet hoe je anesthesie moet spuiten en communicatiefvaardig advies kunt geven. Na het behalen van de master ben je officieel tandarts en kun je kiezen in welk gebied je je verder gaat specialiseren. Enkele voorbeelden zijn implantologie, orthodontie of kaakchirurgie.

Decentrale Selectie Tandheelkunde Cursussen

Tandheelkunde studeren

Waar kan je tandheelkunde studeren in Nederland? Zijn er toelatingseisen? Wat houdt de decentrale selectie in de tandheelkunde in?

Na de tandheelkunde studie word je tandarts: handvaardige doener met een passie voor gezondheid. Je kunt in maar liefst 3 faculteiten tandheelkunde studeren. De toelatingskans is theoretisch 22%, maar in de praktijk mag je je niet overal aanmelden, en is de kans daarom aanzienlijk lager. Elke universiteit heeft haar eigen selectiecriteria waaraan de student moet voldoen om de decentrale selectie tandheelkunde succesvol te doorlopen.

Tegenwoordig kiezen veel studenten ervoor om zich te laten trainen in de decentrale selectie procedure. Klik op de button om meer te lezen over de selectiecriteria en de zogenaamde decentrale selectie cursussen.

Tandheelkunde kun je studeren in de volgende steden in Nederland:

  • Amsterdam (ACTA)
  • Groningen (RUG)
  • Nijmegen (Radboud)Meer artikelen

blog.5.image

Motivatiebrief schrijven

Zowel bij de geneeskunde selectie cursus alsook de tandheelkunde cursussen wordt er stilgestaan bij de motivatiebrief. Vooral bij de tandheelkunde decentrale selectie van de ACTA wordt er grote waarde gehecht aan de motivatiebrief, samenkomend in het persoonlijke dossier.

Lees verder
blog.5.image

Decentrale Selectie Hulp

Het idee voor een zogeheten decentrale selectie voor geneeskunde en tandheelkunde werd in 2000 toegepast als experiment. Voor veel mensen was een loting niet de beste manier om de studieplekken geneeskunde te verdelen.

Lees verder
blog.5.image

De opleiding geneeskunde

Bij de opleiding geneeskunde staat behandeling van de patiënt met zijn ziekte centraal. Tijdens de opleiding geneeskunde leer je veel over het menselijk lichaam

Lees verder
blog.5.image

Tandheelkunde Selectie

Bij de opleiding tandheelkunde staat behandeling van de patiënt met zijn (mond)ziekte centraal. Tijdens de opleiding leer je veel over het menselijk lichaam, ziekte en gezondheid

Lees verder
Icon